Varkauden Urheiluseurat ry
Hae sivulta
| RSS
Liikunnan ja yhteistyön ystävät

Varkaus on savolaisen puu- , metallijal- jostusteollisuuden ja korkean teknologian kehto. Ahlströmin tehtaiden vaikutukset näkyvät myös kaupungin liikuntatoiminnan historiassa pääsääntöisesti vahvuutena ja näin jälkeenpäin katsottuna osin myös turhana päällekkäisyytenä. Teollisuuden ja osin kaupungin osuus vahvana liikuntatoiminnan tukijana on valitettavasti synnyttänyt myös tarpeettomia ristiriitoja.

Takavuosina kaupungin urheilussa elettiin kahden järjestelmän ja toimintamallin aikaa. Tämän vaikutukset heijastuvat kaupungin tämän päivän ja tulevaisuuden liikuntapaikkarakentamisessa. Yhtiöiden omistajamuutosten vuoksi tehtaiden vaikutus seuratoimintoihin ei näkemykseni mukaan enää ole merkittävä.

Liikuntapaikkojen rakentaminen ja keskittäminen on Varkaudessa aika vaikeaa. Kroonisessa rahapulassa painiskelevien kaupungin päättäjien työtä ei helpottane kysymys, kumpaa kehitetään: tehtaan lahjoittamaa Kämäriä vaiko kaupungin hetteikköön rakentamaa Kisapuistoa?

Varkautelaista urheilua pyöritti valtakunnalliseen malliin vielä 50-luvullakin vain muutama urheiluseura. Uusien lajien ja erikoistumisen myötä seuroja on syntynyt kuin ruokasieniä sateella. Tätä kirjoittaessa seuroja on jo 52.

Lisäksi erikoistumisen kiivasta vauhtia ja huumaa kuvaa ja lisää se, että jaostot ja myös joukkueet toimivat useiden seurojen sisällä talousvastuullisina yksikköinä “erikoisseuramaiseen malliin”. Tällä laskuopilla “seurojen” määrä Varkaudessa lähestyy varmasti sataaviittäkymmentä.

Erikoistumisella on omat vahvuuteensa ja myös heikkoutensa. Vahvuus on se, että toimijat tietävät talkootyönä hankittujen markkojen tulevan melko varmasti “omaan pussiin: toinen jaosto tai joukkue ei pääse syömään meidän itse hankkimia markkoja”!

Näkemykseni mukaan liian erikoistumisen heikkous on kuitenkin usein se, että toiminta ei ole riittävän pitkäjänteistä eikä välttämättä palvele seurakokonaisuuden ja lajin kehittämistä paikkakunnalla.

Vahvan pohjan liikunta- ja seuratoimintaan antaa terve rakkaus oman lajiin ja seuraan. Kannattaa olla ylpeä omastaan, mutta pitäisi aina muistaa se, että yksin ei “kylymässä mualimassa” kukaan pärjää ja joskus saattaa tarvita jopa naapurin apua.

Olisiko Sinunkin joskus tarvetta iltarukouksissa tai kiihkeissä baarivaliokunnan kokouksissa antaa kiitos itsellesi, mutta myös naapuriseuran puurtajille, niin rakentajille, repijöille kuin raastajille = kaikki seuroissa toimivat tekevät pyyteettömästi talkootyötä nuorten ja liikunnan hyväksi?

Vuosi 1991 oli varkautelaisille asuntomessukesä ja urheilu- ja liikuntaseuratoiminnoille uuden ja lavean yhteistyöajan alku. Helteisten heinä- ja elokuun työt ja niiden mukanaan tuomat kunnon tilit avasivat silloisten seurajohtajien silmät havaitsemaan, että yhteistyön voimin suuretkin projektit hoituvat mallikkaasti.

Varkauden Urheiluseurat ry perustettiin vuoden 1993 syksyllä. Kätilönä toimineen näkemyksen mukaan yhteistyöjärjestö on synnytetty tarpeeseen ja se on toiminut jäsenseurojen toimintoja tukevalla tavalla. Aktiiviset ja yhteistyönhaluiset ovat hyötyneet eniten. Ja mielestäni täysin varmaa on se, että yhdenkään seuran toimintaa ei ole yritetty jarruttaa yhdistyksen eikä myöskään sen päättäjien toimesta.

Meidän varkautelaisten on syytä olla ylpeillen rinta rottingilla omasta erikoisuudestamme – Varkauden Urheiluseurat ry:stä – vastaavanlaista järjestöä ei etsimälläkään löydä muualta Suomen maasta. Naapurikaupungissa Pieksämäellä tosin meidän mallien mukaan yhteistyön aakkosia opetellaan.

Pullistellessa pitää kuitenkin muistaa, että Varkaus on vain pieni piste Suomen ja EU:n kartalla. Me varkautelaiset tarvitsemme yhteistyötä ympäröivän yhteiskunnan kanssa; liikunta- ja seuratoiminta ei pärjää ilman muun yhteiskunnallisen toiminnan tukea ja hyväksymistä.

On ollut itseä kasvattavaa, tosi antoisaa ja joskus myös aavistuksen raskastakin olla vuosikymmenen ajan kehittämässä varkautelaisten seurajohtajien ja vaikuttajien kanssa paikkakunnan liikunta- ja urheiluseurojen yhteistoimintaa.

Lämmin ja liikunnallinen kiitos kaikille yhteistyönvääntäjille!

Hannu Kiminkinen
Varkauden Urheiluseurat ry / puheenjohtaja© 2020 Varkauden Urheiluseurat ry |
Toteutus: Janne Putkonen » | Varkauden sää | Webmail